Уважаеми колеги и клиенти,

Освен, че чакаме новата реколта през 2019г., ние от екипа на ARBOR.BG сме длъжни да споделим с Вас нашите резултати. Разбира се, природата е непредвидима, но каквото и да става, нашата компания винаги държи на безкомпромисно и оправдано с годините качество.

Годината беше изпълнена с вълнения и работа, както на терен, така и в камерална обстановка.

В Европа, ефектът от глобалното затопляне е видим едва през изминалото десетилетие. Тази година и ние за първи път се сблъскваме с него, като тенденцията е в пълна семеноносна година при широколистните да няма реколта. Въпреки това, поради големия обхват на територии, които нашата фирма покрива, а и добрата година за иглолистните отново успяхме да обработим над 0,5 т. иглолистни семена, най-много от които са от видовете: Черен бор(Pinus nigra), Клек( Pinus mugo), Об. Ела (Abies alba), Бял бор( Pinus sylvestris).

С всяка изминала година оптимизираме нашите производствени условия, в унисон с очакванията за по-добра реколта. Уви, лошите метеорологични условия се оказаха препятствие за видовете Арония (Aronia)  и Бяла мура (Pinus peuce), като семената постигнаха много ниска кълняемост.

Получените семена от иглолистни, в следствие на нашата обработка, безпроблемно достигнаха 99,3% чистота, въпреки по-малкия рандеман, спрямо предходни години.

През изминалия месец Октомври, извършихме  6-седмична командировка в Югозападна Германия. По време на престоя, екипът на ARBOR.BG, успя да добие над 20 т. репродуктивни материали от Червен дъб(Quercus rubra) и близо 5 т. от Обикновен кестен (Castanea sativa).

След множество разговори, успяхме да договорим бъдещи дългогодишни взаимоотношения с немските ни клиенти, като след последната ни визита останаха очаровани от качеството и бързината, които постигнахме.

Както по-горе споменахме, широколистната реколта в България не постигна желаните очаквания, като за нас беше изключително постижение, че успяхме да се сдобием с над 5 т. жълъди – собствен добив – от вида Космат дъб (Quercus pubescens) в района на Западни Родопи.

През цялата година се извършваха експедиции и обходи в различни горски територии, с цел предвиждане на реколтата. Постигайки нужния резултат, смятаме, че това е правилният подход за дейността ни в горите и през следващата година ще продължим с огледите, за да предоставим за поредна година с поредно безкомпромисно качество.

Поздрави и спорна година,

ARBOR.BG

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.